Máte
otázku?

Podvod a preukazovanie úmyslu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Trenčín

Otázka: Podvod a preukazovanie úmyslu

Požičal som dotyčnému 350 eur. Do dohodnutého dátumu ich nevrátil a už to budú dva roky. Na sms správy a telefonáty nereaguje. Mám vážne podozrenie, že ich nikdy neplánoval vrátiť. Otázka znie: Spáchal podvod?

Odpoveď: Podvod a preukazovanie úmyslu

Dobrý deň. Jedným zo základných znakov skutkovej podstaty trestného činu podvodu je úmysel. V prípadnom trestnom konaní vedenom proti tejto osobe by teda muselo byť okrem iného preukázané to, že peniaze si od Vás prevzal s úmyslom, že Vám ich nikdy nevráti (teda Vás uviedol do omylu tým, že už vopred vedel, že Vám peniaze nevráti). Dokazovanie takéhoto úmyslu je však veľmi náročné, a pokiaľ sa v prípravnom konaní takýto úmysel nepodarí preukázať, príslušný orgán činný v trestnom konaní Vás zrejme odkáže na civilné vymáhanie pohľadávky, a trestné konanie zastaví.

Trápi vás "Podvod a preukazovanie úmyslu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Podvod a preukazovanie úmyslu (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, spolu s bývalou manželkou sme prepsali byt na jej matku s úmyslom, aby slúžil ako dedičstvo pre naše deti. Po rozvode a zániku bezúplatnej zmluvy o budúcej spoločnej majetkovosti však jej matka prepsala byt späť na moju expartnerku. Môže sa to považovať za podvod? A mám možnosť získať svoje peniaze späť? Bývala manželka začala so získanými prostriedkami z predaja bytu stavať dom. Keďže máme súdny spor o výživné, v súdnych spisoch priznala, že byt mal pôvodne smerovať našim deťom. Ďakujem.

Odpoveď: Podvod a preukazovanie úmyslu

(odpoveď odoslaná: 18.04.2024)

Dobrý deň, situácia, ktorú opisujete, vyžaduje posúdenie viacerých aspektov právnych vzťahov a úkonov, ktoré boli vykonané. V prvom rade, ak bolo zámerne prepísaný majetok s cieľom oklamať vás alebo obísť právne následky, mohlo by ísť o podvodné konanie. Avšak, hodnotenie, či išlo o podvod, je komplexné a vyžaduje detailnú analýzu všetkých okolností a dôkazov. Čo sa týka možnosti získať peniaze späť alebo akékoľvek kompenzácie za byt, to bude závisieť od viacerých faktorov, ako sú dôvody a spôsob, akým bol byt prepísaný, aké dohody boli medzi vami a bývalou manželkou resp. jej matkou, a tiež či existujú dôkazy o tom, že byt mal ísť deťom. Ak priznanie vašej bývalej manželky je zaznamenané v súdnom spise, mohlo by slúžiť ako dôležitý dôkaz vášho nároku.

Prípad môžete detailne prediskutovať v našej advokátskej kancelárii a my sa na to bližšie pozrieme. Konzultáciu si môžete objednať cez webovú stránku www.ficek.sk.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Podvod a preukazovanie úmyslu (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, som nezadaná matka, ktorá by potrebovala pomoc. Chcela som si kúpiť dom a kamarát mi odporučil finančnú poradkyňu, ktorú údajne pozná od malička. Tvrdil, že vybaví hypotéku pre každého, aj keď to inak nie je možné, no za svoje služby si účtuje peniaze. Odobrala odo mňa 3000 eur a ďalších 1000 eur išlo ako záloha realitke. Navyše, musela som si vybaviť aj znalecký posudok. Od júla 2021 mi však túto hypotéku nevybavila a dom, ktorý som chcela kúpiť, jeho majiteľka už predala minulý rok v apríli. Finančná poradkyňa ma do septembra minulého roku naťahovala s vybavovaním hypotéky na tento dom. Nahlásila som ju na polícii, ale môj prípad uzavreli s odôvodnením, že mi nemá čo vrátiť. Rada by som sa odvolala, ale neviem, či to už pôjde rovno na súd. Ak áno, nemám peniaze na právnika. Otázka je, mám nárok na právnika zadarmo od štátu, keďže si ho nemôžem dovoliť?

Odpoveď: Podvod a preukazovanie úmyslu

(odpoveď odoslaná: 27.03.2023)

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že všeobecne platí, že žiadna banka nie je zo zákona povinná poskytnúť hypotéku a toto neovplyvní ani finančná poradkyňa. Otázkou je či mala oprávnenie na uvedenú činnosť finančného poradcu, čo si môžete zistiť na stránke Národnej banky Slovenska /link : https://regfap.nbs.sk/search.php/ a následne kontaktovať NBS. naviac vybavenie úveru netrvá dva roky. Uvádzame súčasne, že žiadna banka od Vás nebude pýtať vopred zaplatenie určitej sumy za to, že Vám poskytnú úver.

Predpokladáme z otázky, že máte aspoň doklady o tom, že ste zaplatili sumu 3000 € pre finančného poradcu a 1000 € pre realitnú kanceláriu, prípadne aj zmluvy v písomnej forme.

Ak by bol náš predpoklad správny a teda  máte doklady o úhrade vyššie uvedených súm, je potrebné od uvedených osôb žiadať ich vrátenie vo Vami uvedenej lehote a to s tým, že ak k vráteniu nedôjde, vec postúpite na súd svojim advokátom, čím im vzniknú náklady spojené so súdnym konaním.

Vo mnohých našich odpovediach, aj vo Vám podobných prípadoch, odkazujeme pýtajúcich sa, aby svoje príbehy zverejnili prostredníctvom komerčných médií /napr. TV JOJ/, aby ľudia nenaleteli na podobné "výhodné" ponuky. Toto odporúčame aj Vám /Vaše údaje a meno v TV JOJ zverejnené nebudú/.

Na vymáhanie sumy následne odporúčam kontaktovať advokáta.

Vo veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.


Podotázka: Podvod a preukazovanie úmyslu (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, Rád by som sa informoval, či mám možnosť podať trestné oznámenie, v prípade, že ma dotyčný okradol o 150 EUR prostredníctvom internetu. Mám k dispozícii jeho meno i číslo účtu. Pokiaľ to nie je možné, aké sú moje ďalšie opcie? Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Podvod a preukazovanie úmyslu

(odpoveď odoslaná: 09.11.2022)

Dobrý deň,
vo veci odporúčam kontaktovať osobu, ktorá ako uvádzate Vás okradla a žiadať vrátenie peňazí vo Vami uvedenej lehote. Ak k vráteniu nedôjde možnosťou je kontaktovať banku, aby vyžiadala od prijímateľa platby jej vrátenie. Ak peniaze dobrovoľne nevráti, banka Vám poskytne meno majiteľa účtu a peniaze budete musieť vymáhať cestou súdu.

Nevieme z otázky o aký prípad okradnutia ide, ale možnosťou na Vašej strane je aj kontaktovať komerčné média /napr. TV JOJ/ na zverejnenie prípadu, keďže zrejme nebudete jediný človek, ktorý na podvodné konanie doplatil. Televízia Vaše údaje nezverejní.


Trápi vás "Podvod a preukazovanie úmyslu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Podvod a preukazovanie úmyslu (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, mám otázku. Som povinná rozmeniť/zameniť zákazníkovi bankovku (či v pokladni, alebo v trezore) aj keď si v obchode nič nekúpi? Už viem, že ak si chce kúpiť aspoň čokoládovú tyčinku za 0,29 eura, tak musím. Zaujímalo by ma však, či som ako obchodník povinná poskytnúť aj takúto službu a suplovať chýbajúcu banku v okolí. Radi by sme sa vyhli konfliktom a porušovaniu zákona. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Andrea

Odpoveď: Podvod a preukazovanie úmyslu

(odpoveď odoslaná: 24.10.2021)

Dobrý deň, vo Vami uvedenom prípade platí, že Vy ako obchodník resp. zamestnanec v obchode nie ste povinná zamieňať zákazníkovi peniaze a tieto mu na jeho žiadosť rozmeniť na drobnejšie peniaze.

Právna úprava obchodníkom neumožňuje odmietnuť prijatie eurovej hotovosti z dôvodu vysokej nominálnej hodnoty bankovky. Pre obchodníkov pri platbe v hotovosti platí povinnosť prijímať bankovky bez obmedzenia, t.j. bez ohľadu na nominálnu hodnotu bankovky, resp. bez ohľadu na výšku nominálnej hodnoty bankovky vo vzťahu k hodnote platby za tovar alebo službu.

Pokiaľ ide o kúpu tovaru za napr. 0,29 € a zákazník platí veľkou bankovkou /napr. 100 €/, vždy je potrebná ostražitosť zo strany Vašej ako obchodníka a peniaze  podrobiť preskúmaniu pravosti. Na uvedený účel, ako je Vám určite známe, slúži viacero ochranných prvkov na bankovkách /skúšku hmatom, pohľadom a naklonením/ resp. testery bankoviek. Ak by ste mali pochybnosti o ich pravosti, je treba platbu pozastaviť a kontaktovať políciu. Informácie o prípadoch platenia falošnými bankovkami upozorňuje ako polícia, tak aj NBS.

Záver : 

Rozmeniť zákazníkovi bankovku na nižšie hodnoty nie je obchodník povinný v žiadnom prípade.

 


Podotázka: Podvod a preukazovanie úmyslu (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu, keďže som sa stala obeťou podvodu. Hľadala som ubytovanie cez stránky na Facebooku a našla som zaujímavú ponuku. Avšak, ukázalo sa, že išlo o podvod. Poslala som peniaze za depozit a prvý nájom, spolu približne 700 eur. Príslušná osoba sa ospravedlnila za komplikácie a za následné zrušenie ponuky nájmu s tým, že mi peniaze pošle späť. Avšak, peniaze mi späť neposlala. Ako by som mohla tento problém riešiť? Spomínaná osoba nie je zo Slovenska a jediné, čo mám, je jej bankový účet, meno a našu konverzáciu. Mohla by moja banka vymáhať peniaze späť? Prípadne, keby som sa obrátila na políciu, bolo by možné, aby táto situácia bola vyriešená? Veľmi pekne vám ďakujem. Dominika

Odpoveď: Podvod a preukazovanie úmyslu

(odpoveď odoslaná: 17.09.2021)

Dobrý deň, zrejme nebolo celkom správne takto postupovať a len na základe komunikácie cez FB poslať 700 €. Je však veľmi dobré, že ste peniaze posielali prostredníctvom banky a teda máte o tom dôkaz a doklad.

Odporúčame tejto osobe poslať výzvu k vráteniu peňazí vo Vami stanovenej lehote. Ak k vráteniu peňazí nedôjde, potom treba obratom kontaktovať banku, aby banka 700 € od príjemcu platby žiadala vrátiť.  Služba v banke je však spoplatnená.

Ak ani na základe výzvy zo strany banky nedôjde k vráteniu peňazí, banka Vám poskytne údaje o majiteľovi účtu a vo veci sa budete musieť obrátiť na súd prípadne políciu, keďže predpokladáme, že Vy sama nie ste ojedinelým prípadom uvedeného "podnikateľa".

 

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Podvod a preukazovanie úmyslu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.