Máte
otázku?

Vymáhanie dlhu od dlžníka, ktorý vyhlási osobný bankrot


Online právna poradňa
Oblasť práva: Vymáhanie pohľadávok, Žilina

Otázka: Vymáhanie dlhu od dlžníka, ktorý vyhlási osobný bankrot

Dobrý deň, prosím o informáciu ohľadom vymáhania dlhu, keď dlžník vyhlási osobný bankrot. Tiež by som chcela vedieť, či sú podpísané čestné prehlásenia, ktoré nie sú overené u notára, právoplatné. Zaujímá ma tiež doba premlčania od poskytnutia pôžičky. K dispozícii mám podpísané, no neoverené čestné prehlásenie o pôžičke, listy o upozornení, že doba, na ktorú sme sa dohodli, uplynula, a maily, v ktorých opakovane žiadam o splácanie dlhu. Dlh mal byť splatený do konca roku 2014. Prosím, je ešte možné v tejto veci niečo urobiť? Ak áno, prosím, ozvite sa mi. Za informácie vopred veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Vymáhanie dlhu od dlžníka, ktorý vyhlási osobný bankrot

Dobrý deň,

v prípade, ak bol vyhlásený konkurz na majetok dlžníka - fyzickej osoby (v praxi označovaný ako osobný bankrot) a chcete si uplatňovať voči takémuto dlžníkovi svoju pohľadávku, je potrebné prihlásiť ju do konkurzu u správcu, ktorého súd ustanovil do funkcie v uznesení o vyhlásení konkurzu - všetky takéto uznesenia sa uverejňujú v Obchodnom vestníku, ktorého elektronická verzia je voľne dostupná na internetovej stránke Ministerstva spravodlivosti SR.

Na základe výšky majetku dlžníka, resp. jeho speňaženia správca určí na konci konkurzného konania rozvrh výťažku, v ktorom sa určí, ktorý veriteľ bude v akej miere uspokojený. Miera uspokojenia bude závisieť napr. od toho, či je jeho pohľadávka zabezpečená (napr. záložným právom) alebo zabazpečená nie je. V prípade nemajetných dlžníkov nebude miera uspokojenia pohľadávky (najmä ak nie je zabezpečená) vysoká.

Akékoľvek listiny, hoci neoverené, no riadne podpísané sú platné, pokým by sa samozrejme v prípadnom súdnom či inom konaní nepreukázal opak. Na platnosť zmluvy o pôžičke a pod. sa ale úradné osvedčenie podpisov nevyžaduje.

Čo sa týka premlčacej doby, tá je v prípade zmlúv o pôžičke trojročná a začína plynúť dňom nasledujúcim po dohodnutom dni splatnosti. Ak ste si napr. dohodli ako deň splatnosti 31.12.2014, premlčacia doba začala plynúť 01.01.2015 a premlčí sa 01.01.2018.

 

Trápi vás "Vymáhanie dlhu od dlžníka, ktorý vyhlási osobný bankrot" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vymáhanie dlhu od dlžníka, ktorý vyhlási osobný bankrot (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, mám otázku. Pán mi dlží nemalú čiastku, ktorú mi dokonca aj u notára písomne uznal ako dlh. Nikdy však nemal ani najmenšiu snahu svoj dlh splatiť, čím ma priviedol do zložitej životnej situácie. Teraz, akoby zázrakom, vyhlásil osobný bankrot, ktorý mu bol schválený a správa sa, akoby sa ho dlh netýkal. Neviete mi poradiť, ako mám postupovať? Ďakujem za radu. S pozdravom, J.

Odpoveď: Vymáhanie dlhu od dlžníka, ktorý vyhlási osobný bankrot

(odpoveď odoslaná: 05.05.2024)

Dobrý deň, nevieme, či ste svoju pohľadávku prihlásili do konkurzu, ale usudzujeme že nie a rovnako ani dlžník neoznámil správcovi, že má voči vám záväzok. Je možné, že dlžník si od vás požičal peniaze v čase resp. podpísal uznanie dlhu u notára v čase, kedy vedel, že svoj dlh neuhradí ani čiastočne.

Riešením v tomto prípade je ust. § 166f/ Zákona o konkurze a reštruturalizácii /citujeme/ , na základe ktorého je potrebné podať žalobu o zušenie oddĺženia pre nepoctivý zámer dlžníka :

"Veriteľ, ktorý bol dotknutý oddlžením, má právo domáhať sa zrušenia oddlženia návrhom na zrušenie oddlženia podaným voči dlžníkovi alebo jeho dedičom do šiestich rokov od vyhlásenia konkurzu alebo určenia splátkového kalendára na súde, ktorý rozhodol o oddlžení, ak preukáže, že dlžník nemal pri oddlžení poctivý zámer. Ak je takýchto návrhov viac, súd ich spojí na spoločné konanie. Vo veci samej rozhoduje súd rozsudkom."

 

Podľa ust. § 166g/ ods. 2 zákona o konkurze  reštrukturalizácii poctivý zámer dlžník nemá najmä ak v zozname majetku ani na dopyt správcu neuviedol časť svojho majetku, aj keď o ňom vedel alebo s prihliadnutím na okolnosti musel vedieť; na majetok nepatrnej hodnoty sa neprihliada, v zozname veriteľov ani na dopyt správcu neuviedol veriteľa fyzickú osobu, v čoho dôsledku veriteľ neprihlásil svoju pohľadávku, aj keď o ňom vedel alebo s prihliadnutím na okolnosti musel vedieť; na drobných veriteľov sa neprihliada, v návrhu alebo v prílohe návrhu alebo na dopyt správcu uviedol nepravdivú dôležitú informáciu alebo neuviedol dôležitú informáciu, aj keď vedel alebo s prihliadnutím na okolnosti musel vedieť, že ide o dôležitú informáciu, od neho spravodlivo vyžadovať, zo správania sa dlžníka pred podaním návrhu možno usudzovať, že sa úmyselne priviedol do platobnej neschopnosti, aby bol oprávnený podať návrh, v čase podania návrhu dlžník nebol platobne neschopný, aj keď o tom vedel alebo s prihliadnutím na okolnosti musel vedieť, zo správania sa dlžníka pred podaním návrhu možno usudzovať, že pri preberaní záväzkov sa spoliehal na to, že svoje dlhy bude riešiť konkurzom alebo splátkovým kalendárom, zo správania sa dlžníka pred podaním návrhu možno usudzovať, že mal snahu poškodiť svojho veriteľa alebo zvýhodniť niektorého veriteľa,atď.

 

Vo veci odporúčam kontaktovať advokáta.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vymáhanie dlhu od dlžníka, ktorý vyhlási osobný bankrot (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Vyhlásila som osobný bankrot, ktorý mi bol schválený a už nadobudol aj právoplatnosť. Dnes ma po dlhej dobe a po niekoľkých rokoch kontaktovala spoločnosť Pohotovosť s tým, že mám voči nim pohľadávku, ktorú musím uhradiť. Čo s tým mám robiť ďalej? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Vymáhanie dlhu od dlžníka, ktorý vyhlási osobný bankrot

(odpoveď odoslaná: 10.12.2022)

Dobrý deň, ak ste vyhlásili bankrot, potom je veriteľ povinný prihlásiť si svoju pohľadávku do konkurzu. Mal sledovať obchodný vestník a kontaktovať správcu konkurznej podstaty, pretože ste vyhlásili osobný bankrot. Vy nemáte teraz už povinnosť pohľadávku veriteľovi uhradiť. Táto by mala byť uspokojená v konkurznom konaní. Ak veriteľ chce dosiahnuť aspoň nejaké uspokojenie svojej pohľadávky, túto si musí prihlásiť do konkurzu.


Podotázka: Vymáhanie dlhu od dlžníka, ktorý vyhlási osobný bankrot (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň,
mám otázku, že pokiaľ som absolvoval OB, konkurz aj na majetok a môj správca dostal všetky moje zmluvy, pôžičky a dlhy, resp dlžné sumy, ktoré si mohli prihlásiť ako iné banky, ktorým som splácal dohodnuté sumy až do odlzenia a ukončenia toho celého ako mi povedal advokát. No POHOTOVOSŤ, QUATRO myslím ešte kde boli menšie sumy ako iné úvery v bankách pokiaľ sa pamätám si na súde nič neprihlásilo počas vyhlásenia konkurzu a od vtedy ani žiadna pošta, vôbec nič až po 3 rokoch od toho už bude, neustále obťažovanie, telefonáty, sms, kontaktoval som ich raz, aby s tým prestali, že mali možnosť vtedy a vymazali si ma zregistra, tak vraveli, že to aj urobia, keď som mal OB, a po týždni opäť. Majú vôbec nárok na niečo žiadať alebo to vyriešim iba podaním tre. Oznámenia na súde ako ste spomínali ? A 2 otázka ak smiem ešte môže ma táto spoločnosť držať v úverovom registry ako neplatiča aj po 5rokoch, a ak áno ako dlho po osobnom bankrote sa dá vymazať taký register ak vôbec? Môj správca myslím spomínal max. 5 rokov, ja mám stále problém aj po splatení starých dlhov požiadať o čokoľvek. Je tam nejaké to maximálne obdobie, aby som ešte niekedy mohol požiadať a hypotéku na bývanie, napr. ak som riadne a stabilné pracujúci aj zabezpečený. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Vymáhanie dlhu od dlžníka, ktorý vyhlási osobný bankrot

(odpoveď odoslaná: 11.05.2021)

Dobrý deň, pokiaľ ide o nebankové a splátkové spoločnosti, ktoré si svoje pohľadávky neprihlásili do  konkurzu, k tomuto uvádzame, že týmto spoločnostiam nič neuhradzujte, nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy. Uvedeným spoločnostiam, ktoré svoje pohľadávky neprihlásili, nič neuhradzujte.Uvádzame ďalej, že v zmysle zákona o bankách prevádzkovateľom  Spoločného registra bankových informácií je spoločnosť Slovak Banking Credit Bureau, s.r.o., na ktorú je potrebné sa obrátiť so žiadosťou o výmaz v zmysle ust.  zákona o bankách.

Pokiaľ ide o zápis v registroch úverov, treba kontaktovať prísl. banku resp. nebank. spoločnosť, a zrušiť súhlas na spracovanie osobných údajov a súčasne požiadať o výmaz z registrov dlžníkov. Uvádzame, že správca vám podal správnu informáciu, keďže zápisy v úverovom registri sú evidované až dobu 5 rokov po úhrade dlhu.


Trápi vás "Vymáhanie dlhu od dlžníka, ktorý vyhlási osobný bankrot" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vymáhanie dlhu od dlžníka, ktorý vyhlási osobný bankrot (Vymáhanie pohľadávok)

Dobrý deň, Ak živnostník vyhlásil osobný bankrot a nevlastní žiaden majetok, je možné vymáhať neuhradený dlh prostredníctvom splátkového kalendára, alebo ho zákon úplne oslobodzuje od dlhov? Ďakujem.

Odpoveď: Vymáhanie dlhu od dlžníka, ktorý vyhlási osobný bankrot

(odpoveď odoslaná: 18.12.2020)

Dobrý deň,

 

dôležité je to, akú formu osobného bankrotu zvolil. Tzn. či je to formou konkurzu alebo cez splátkový kalendár. Ak je dlžník nemajetný, oplatí sa mu viac konkurz a v takom prípade sa zbaví dlhov bez nejaké určenia splátkového kalendára.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vymáhanie dlhu od dlžníka, ktorý vyhlási osobný bankrot" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.